Loopbaanoriëntatie

Vanaf leerjaar 2 gaan wij aan de slag met jouw loopbaanoriëntatie. Vragen die daarbij centraal staan zijn: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? We organiseren activiteiten zoals een bedrijf bezoeken, een ochtend meedraaien in het vmbo of een gesprek met een ondernemer. Zo maak je kennis met de vele mogelijkheden. Dit doen we klassikaal en in kleine groepen. Voor ieder leerjaar is er een ander programma. De mentoren besteden aandacht aan dit keuzeproces en de decaan geeft voorlichting aan jou en je ouders. Het doel? Ontdekken wat de antwoorden op die vragen zijn, zodat je een betere keuze kunt maken voor het MBO.

Vakkenpakket kiezen

Aan het einde van 2 mavo kies je een vakkenpakket, aan het einde van 3 mavo maak je de profielkeuze voor de examenklas en aan het einde van 4 mavo kies je een vervolgopleiding. Het maken van een goede keuze is niet altijd eenvoudig. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen, wij ondersteunen je daarbij. Op school gebeurt dit door de docenten, maar vooral door de mentor en de schooldecaan. Ook je ouders zijn belangrijk hierbij. Om het keuzeproces te begeleiden en te monitoren houd je vanaf 2 mavo een digitaal Loopbaan Oriëntatie Begeleiding (LOB)-dossier bij.

2 mavo decanaat

Je start met het aanleggen van je LOB-dossier/ doorstroomdossier. Je bezoekt de Meet and Greet, een eerste oriëntatie op de mogelijkheden van het mbo, georganiseerd door het NOVA College. Je krijgt een les over het werken in de zorgsector. Ieder jaar organiseren we een beroepenmarkt. Je volgt een voorlichtingsles over LOB en een les over het maken van je vakkenpakketkeuze.

Keuzeformulier van 2 naar 3 mavo

3 mavo decanaat

Je werkt verder aan je LOB-dossier/ doorstroomdossier. Je volgt een voorlichtingsles over het maken van je profiel- en vakkenpakketkeuze. Ieder jaar organiseren we een beroepenmarkt. Je maakt een beroepen- en interessetest en je kan gebruikmaken van de mogelijkheid om een vervolgopleiding te bezoeken. Om je verder voor te bereiden op de arbeidsmarkt en de mbo-intakegesprekken volg je sollicitatietraining.

Keuzeformulier van 3 naar 4 mavo

4 mavo decanaat

Je krijgt de mogelijkheid om diverse meeloopdagen te volgen, bijvoorbeeld op het NOVA College of op het IDCollege Leiden. Je kunt het oriëntatietraject van het NOVA College volgen als je nog geen idee hebt welke vervolgstudie je wilt kiezen. Ieder jaar organiseren we een beroepenmarkt. Je kunt ook een dag meelopen in een bedrijf. Je bezoekt open dagen en gaat in gesprek met de mentor en de schooldecaan over je toekomstplannen. Wil je misschien doorstromen naar havo? Bezoek dan de profielkeuzedag die de havo-afdeling van het HVC organiseert. Daarnaast rond je het LOB-dossier/ doorstroomdossier af.

Samen morgen maken.
logo stichting IRIS
Herbert Vissers College is
onderdeel van Stichting Iris
logo stichting IRIS
Herbert Vissers College is
onderdeel van Stichting Iris

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.