Gymnasium

Als je goed kunt leren én je vindt leren leuk, dan is het gymnasium echt iets voor jou. Puzzelen, een probleem oplossen, een vraag tot op de bodem uitzoeken, filosoferen, een proefje doen, creatief zijn – daarvoor ga je naar het gymnasium. In klas 1 maken alle leerlingen in het vwo kennis met de klassieke talen. Wanneer je dit leuk vindt en graag een stapje extra wilt doen, krijg je de keuze om door te gaan met gymnasium of toch te kiezen voor atheneum.

Is het gymnasium iets voor mij?

Oud-leerlingen die op het gymnasium hebben gezeten, ook al is dat 20 jaar geleden, worden nog altijd enthousiast als ze het over hun gymnasiumtijd hebben. Hoe komt dat toch? Zijn het de spannende verhalen over Odysseus en het gevecht om Troje, de talloze mythen, de toneelstukken en geschiedschrijving uit Griekenland en Rome? Jazeker, maar er is zoveel meer. Zoals de filosofie, Athene als oorsprong van de democratie, de beeldende kunst, de bouwkunst en niet te vergeten de talen.

Wat heb je eraan?

Klassiek Grieks en Latijn worden niet meer gesproken. Wat heb je er dan aan, kun je je afvragen. Als je weet dat 50% van bijvoorbeeld de Engelse taal is afgeleid van het Latijn, dan begrijp je waarom gymnasiasten aan de universiteit minder moeite hebben met de Engelse studieboeken. En dat is maar één voorbeeld. Zo is het Latijn helemaal niet 'dood' maar nog steeds springlevend. Zo is de taal nog aanwezig in de talen Italiaans, Frans en Spaans. Dit zijn eigenlijk dialecten van het Latijn. Ze lijken niet voor niets zo op elkaar! En ook in het Nederlands zijn nog veel sporen van Latijn en Grieks te vinden. Wist je bijvoorbeeld dat het woord agenda letterlijk betekent ‘de dingen die gedaan moeten worden’? En dat de rap van tegenwoordig is gebaseerd op het Grieks van vroeger? Hartstikke hip dus!

Vervolgopleiding

Latijn is zeer nuttig voor een aantal vervolgopleidingen. Natuurlijk voor geneeskunde, waar alle bloedvaten, botten en organen in het Latijn geleerd moeten worden. En met kennis van begrippen als cardiologie en gynaecologie, ben je de rest al een stapje voor. Of bij psychologie, als je woorden als postnatale depressie tegenkomt. Maar ook met geschiedenis, de wezenlijke betekenis van begrippen als liberalisme, communisme en socialisme maken het begrip ervan eenvoudiger. Het gymnasium biedt een brede basis voor welke vervolgopleiding dan ook. Gymnasiasten doen het beter in vervolgstudies dan andere studenten. Zij zijn dan ook gewend om een stapje extra te zetten. Ook later, in je werk, komt dat goed van pas.

Maximale capaciteiten

Op het gymnasium benut je je capaciteiten maximaal. Als je vwo-advies hebt gekregen en het lijkt je leuk om in gemotiveerde groepen net dat stapje meer te zetten, dan is het Herbert Vissers College jouw school. Alle leerlingen met een vwo-advies beginnen bij ons op school op het gymnasium, zodat iedereen kan kennismaken met deze schitterende vakken. Aan het eind van de eerste klas krijg je de keuze om door te gaan op het gymnasium of toch te gaan voor het atheneum.

Op reis naar Rome

Elke jaar organiseren we activiteiten voor gymnasium-leerlingen. Zo gaan we in 6 vwo naar Rome! Een van de mooiste historische steden in Europa. Eerlijk is eerlijk; dat wil je toch niet missen?

Samen morgen maken.
logo stichting IRIS
Herbert Vissers College is
onderdeel van Stichting Iris
logo stichting IRIS
Herbert Vissers College is
onderdeel van Stichting Iris

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.