4-vwo Berlijn

In het najaar of voorjaar gaan de leerlingen van 4-vwo op reis naar Berlijn in Duitsland.

Berlijn is een stad van tegenstellingen: oud en nieuw, antiek en hip, barok en industrieel. Een verheven en beladen geschiedenis. Een stad die lange tijd op het grensvlak lag van twee werelden: het vrije westen en een totalitaire dictatuur. 

Tijdens de vijfdaagse werkweek proberen we de 4-vwo-leerlingen met zoveel mogelijk facetten van deze bijzondere stad te laten kennis maken. We bezoeken enkele van de oude musea op het museumeiland, waar onder andere de tempel van Pergamon en de buste van Nefertiti te zien zijn. We beleven in de indrukwekkende installaties in het Joods museum de schaduwzijde van de Berlijnse geschiedenis. Vanuit de televisietoren bewonderen we het uitzicht over een stad die dertig jaar na Die Wende permanent een bouwput lijkt. Verder verkennen we al fietsend en aan de hand van plaatsen en verhalen de geschiedenis van de Berlijnse Muur en we brengen een bezoek aan de Gedenkkerk voor Kaiser Wilhelm I, het enige gebouw dat in mei 1945 in West-Berlijn nog overeind stond temidden van een woestenij van puin.

In de voormalige Stasigevangenis Hohenschönhausen worden we rondgeleid door ervaren gidsen en daar ervaren we de verschrikkingen en de gevolgen van een totalitaire staat. Traditiegetrouw kijken we met de leerlingen in de week voor de werkweek de speelfilm ‘Das Leben der Anderen,’ waarin de DDR-tijd natuurgetrouw wordt weergegeven en waarin de gevangenis figureert.

We sluiten de week af met een speurtocht waarin de leerlingen hun opgedane kennis over Berlijn kunnen etaleren en waarin zij in groepjes de strijd aanbinden met elkaar: wie kan, binnen de tijd, zoveel mogelijk bijzondere plekken in Berlijn aandoen en zoveel mogelijk van de vragen goed beantwoorden? De laatste avond bezoeken we de Rijksdagkoepel om zo in het schilderachtige duister nog één keer een blik te werpen op die bijzondere stad Berlijn.

Met een intensief programma met veel verschillende invalshoeken hebben de leerlingen na vijf dagen de stad Berlijn én elkaar een beetje beter leren kennen en begrijpen

Meer informatie over deze meerdaagse excursie ontvangen de ouders per mail.

Houdt de kalender, de verstuurde brieven en de nieuwsberichten goed in de gaten voor de laatste updates.